HTML

Mi is a Slam Poetry?

InterjúMajom 2012.04.18. 08:36

Mostanában itthon is egyre nagyobb tért hódít a Slam Poetry.Igen érdekes és szórakoztató műfajnak találom,hiszen ez is éppúgy önmagunk kifejezése,mint a hip-hop.De mi is az a Slam Poetry?

A Slam Poetry estek/versenyek keretein belül a résztvevők saját vagy esetleg mások verseit adják elő pár percben,ezután értékelik egymást.A Slam Poetry tehát egy olyan művészeti stílus,amely csakis szóban hatásos.Nem rap,hiszen nem ütemre kell beszélni,de közben mégis kicsit az,mert az utca nyelvén szólal meg.

A Slam Poetry versenyek keretein belül a résztvevők úgymond párbajoznak egymással.Szerintem itt nagy szerepet játszik az,ki mennyire tud artikulálni,ki mennyire tud játszani a szavakkal.A Slam versenyeknek 3 fajtája van.Van az Open Slam (nyitott slam),itt bárki részt vehet,akár még a közönség soraiból is.Van a meghívásos slam,itt csak az léphet fel,aki rendelkezik meghívóval az eseményre.Végül,de nem utolsó sorban van a Theme Slam,ahol előre megadott témában kell írni a verseket. A Slam Poetry véleményem szerint több,mint költészet.Nincsenek kötött versformák,nem erőltetnek rád egy témád,csak te vagy és a szókincsed.

A Slam Poetry (hál' istennek) mostmár itthon is egyre nagyobb teret hódít.Klassz versenyek vannak,ahol lehet fejleszteni magát az embernek,fel lehet mérni a képességeit.Véleményem szerint az eddigi legjobb Slam előadások a Red Bull Pilvakeren voltak.Színész Bob abszolút megérdemelten zsebelte be a győzelmet,pedig ez csak az első versenye volt.Sok hip-hop előadó slammer is "másodállásban".Gondolok itt az Akkezdet Phiai két tagjára,Busa Pistára,Ponzára,Halott Pénzre.Ez valamennyire jellemzi is a Slam Poetry hatását a magyar hiphop-ra is. 

A Slam Poetry éppúgy magunk kifejezésére szolgál,mint a hip-hop vagy a versírás.Magam részéről imádom ezt a stílust,és ha tehetem,még több Slam estre/versenyre elmegyek.Ha te is kedvet kaptál a slammezéshez,de nem tudod,hogy kezdjed,az a tanácsom,látogass el a slampoetry.hu/ oldalra,tájékozódj.A legfontosabb szerintem azonban az,hogy kutakodj magadban,nézz mélyre,hiszen csak úgy tudsz hatással lenni másokra,ha előtte magadra vagy hatással.Sok szerencsét,ha most akarsz belekezdeni. 

Remélem,még sokáig élvezhetjük a Slam Poetry műfaj varázsát,a slam estek/versenyek színvonalát itthon is.Nem kéne hagynunk,hogy eltűnjön ez a műfaj véleményem szerint.Úgy gondolom azonban,hogy a Slam gyökerei már mélyen bevetették magukat a magyar földbe is és talán most kezd el virágozni.Talán most a Slam Poetry aranykorát éli itthon és még sokáig így marad ez.

Végezetül szeretnék közzéteni egy nagyon jó Slam előadást Saiidtól.A Börtön Slam keretein belül adta elő ezt a nagyon jópofa versikét,remélem tetszeni fog. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamihazai.blog.hu/api/trackback/id/tr644458264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása