HTML

Nagyító:Jam Balaya-FarkasKutyaSzar albumelemzés

InterjúMajom 2012.08.17. 11:23

Július 30.-án látott napvilágot a Vicc Beatz kötelékei közé tartozó győri Jam Balaya /Ketioz,Rambo,Marabé/ harmadik albuma,ami a hangzatos "FarkasKutyaSzar" nevet viseli.Igen meglepő címválasztás,de talán a tagok beteg stílusát is tükrözi.A lemez 16 számot tartalmaz.Közreműködik benne a Káva /Fura Csé,El Magico,Szimat,AKR/,a Vészk'járat /Siska Finuccsi,Phat/,Mentha,Eckü,a vicc Beatz és a Killakikitt /AZA,Tirpa/.A produceri munkákat pedig Ketioz,Komander,BrokenFinguz,AZA,Day és El Magico végezte el.
Lássuk tehát a lemez számait:
Ez kinyír:Erős kezdés.A Jamba újúlt erővel tért vissza,és kinyír mindenkit,aki nem a reppbe való.Marcal már az övék,és lassan a fél ország is.Kemény bít,kemény reppek. "Menj rá,menj rá,gyere,gyerek,tedd rá!"A refrént jó sokáig fogom dúdolgatni,azt hiszem. 


Mivan km. Fura Csé:A bít nem evilági,az már biztos.Ketioz,Rambo és Fura Csé feltárja nekünk,hogy jelenleg mivan Mo.-on.Társadalomkritika is ez a trekk,de nekem nagyon bejön.Mindenki nagyot pakol ebben a trekkben. 


Pakkojámáki:Ez a szám a Pesti Mash albumon is rajta volt.Igen nehéz kivesézni a Jamba számok témáit igazából,erről a trekkről is azt tudom mondani,hogy igazi nyári sláger lett. "A bandám télen strandol,a tiéd ülve pisil...".Akit kiemelnék a trekkből,az Marabé.Nagyon keményem odarakja ebben a trekkben is. 


Egyenlők km. Vészk'járat:Vicc Beatz-Bloose Broavaz-SCBP kombó,Jam Balaya-Vészk'járat repp AZA bítre.A cím is nagyon jól mutatja a témát,azaz törekedjünk arra,hogy mindenkit egyenlően kezeljünk,hiszen ebben a világban mindenki egyenlőnek született,nincs sok különbség köztünk. "Egy Mo. van,nincsen vidék,se Budapest!". 


Ha mi lépünk fel km. Mentha & Eckü:Kellemes bít és tök elmés téma szerintem.A szám a fellépésekről szól,az élményekről,a közönségről,a fellépőpénzről és azt követő italozásról. "Életemben nem jöttem ki józanul a Dürerből...".Jó volt hallani a Jamba mellett Menthát és Ecküt hallani a lemezen. 


Mezítláb vagy lakkcipőben km. Káva:Nagyon jó szám lett,mind alapzene,mind reppek terén.Ezek a srácoknak mindegy,miben vannak,mezítláb vagy lakkcipőben,akkor is nagyon jól megy nekik a reppelés.Igazából ennyit tudok elmondani erről a számról. 


Lakodalmas kutyák km. Fullánk:Mit csinál a lakodalmas kutya a lagziban?Csajozik,mi mást? :D Egy ilyen esetet láthatunk a Vicc Beatz-es srácok szemszögéből.Marabé spontán slam poetry-je (mert abba tudom besorolni igazán a monológot) a lemez végén ráteszi a pontot az i-re.  


Horror km. El Magico:Ismét csak túlvilági bít,de ezúttal a téma is az.A rettegés világába kerülünk,ahol gyanús minden szempár,ijesztő minden.Sok-sok utalás van itt a horrorfilmekre is. "A túlvilág szülötte,a mi zenénk a fehér zaj...".Meglepődtem,hogy egy ilyen témában kap helyet El Magico,de végülis nagyon tetszik a szám.    

 
Igennemes km. Day & Kontroll:A trekklistán ugyan csak Day van kiírva ehhez a számhoz,de Kontroll is kap néhány sort benne,ezért írtam én is így a trekk címét.Igen és Nem játszik össze a Jamba lemezen.Elmondják,szerintük,mi helyes,mi nem.Day alapja igazán kellemes,nekem az egyik kedvenc trekkem lett a lemezen az Igennemes.    

 
Légy hű magadhoz km. Siska Finuccsi:Kis váltás következik.Ezúttal egy mélyebb,depósabb számot kapunk a Jambától és Siskától.Elmondják az életutukat,hol rontottak,mit kellett volna másképp csinálni.Rambo énekétől konkrétan libabőrös leszek,akárhányszor hallgatom meg ezt a számot.Neki aztán igazán jól áll a vokálozás.      

 
Csúszó km. Vicc Beatz,AKR & El Magico:A markunkból kicsúszott pénzekről van szó.Bizonyára sok mindenki járt úgy,hogy kölcsönadott valakinek valamennyit,aztán a másik fél hiába ígérgetett fűt-fát,a pénzt csak nem kapta vissza. "Nem akkora vagyon,most szekáljalak agyon?!" Tetszik a bít és El Magico refrénje,akit pedig még kiemelnék a trekkből,az Rambo.    

 
Felvilágosítás km. Kontroll & Hajnalke:A cím ismét nagyon jól megmutatja a témát.A felvilágosításról (nem szexuális) és a szemünk felnyitásáról van szó. "Felnyitjuk majd a szemed,ha eddig vakon voltál...".Társadalomkritika is elhangzik a trekkben. "Hazug minden szó,beteg az alkotmány...".Rambo énekét ismét kiemelném a számból,egyszerűen zseniális a hangja,szerintem.    

 
Ki nem szarja le km. Killakikitt:Ugyancsak a címet kell figyelni.A srácok igazán keményen bírálják a médiát és az alkotmányt egyaránt.Ki nem szarja le a sok tehetségtelent,akit a média felkarolt,de semmit nem ér?A Jamba és a Killakikitt igazán kemény flowt hoz itthon és ebben a lemezben egyaránt.     


Tanulópénz km. Phat:Olyan flessű szám,mint a Csúszó.Csak itt a semmiért kiadott pénzről van szó,ami semmire sem volt jó,csak arra,hogy tanuljunk belőle.Ilyen és ehhez hasonló élményekről számol be A Jamba és Phat. "Idejöttek azt csak jól rábasztak...".     


Te km. Kontroll & Day:Az egyes szám második személyű szó itt jelen esetben a zenére utal,ahogy kiveszem a trekkből.A zene tényleg csodálatos lehet egy előadóművész szemével,szinte lételem.Ahogy a Vicc Beatz-nek is ilyen kötődése lehet a ritmusokhoz.     

 
Outro:Jópofa befejezés.A kissrác mindenkitől búcsút vesz.A Holdtól,a csillagoktól,a zsaruktól,a drogosoktól,a dílerektől,a prostiktól,a pirosozóktól.    

 
Azt hiszem,nem panaszkodhatunk,ismét színvonalas kiadványt kaptunk a Vicc Beatz háza tájáról.Minden megvan benne,ami egy jó lemezhez kellhet.Az alapzenék,a reppek,a vokálok,minden a helyén van.Én legalábbis nem találtam hibát.
Csúcspont(ok):Mivan,Pakojjámáki,Egyenlők,H mi lépünk fel,Hororr,Légy hű magadhoz,Ki nem szarja le,Tanulópénz.
Mélypont(ok):Pár sorral feljebb már megírtam,hogy én aztán hibát nem találtam a lemezen,így nincsen mélypont :)
A Jam Balaya "FarkasKutyaSzar" névre keresztelt albuma tehát nálam egy 10es skálán megkapta a 10 pontot,habozás nélkül.Igazán jó lemez lett.Az album letölthető a viccbeatz.com oldalról,valamint beszerezhető a Hanyag Eleganciából is.Azok,akik még nem hallgatták meg a lemezt,azoknak erősen ajánlom.Talán ezen albumelemzés elolvasása után kedvet kapnak a FarkasKutyaSzarhoz.Ha így tesztek,akkor jó lemez hallgatást nektek! :)

jamba.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamihazai.blog.hu/api/trackback/id/tr384715786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása